Oorzaken vochtige kruipruimte
Een vochtige kruipruimte kan meerdere oorzaken hebben. Het vocht kan op verschillende manieren de kruipruimte inkomen. Veel vocht onder de woning zorgt voor nadelige gevolgen, zoals optrekkend vocht, hoge luchtvochtigheid in de woning, schimmelvorming, schade aan leidingwerk en ongedierte. Bij het isoleren van de kruipruimte is het goed om te weten wat bij úw woning de oorzaak is en of isoleren met EPS-korrels een passende oplossing is.
Maar hoe komt dit vocht in uw kruipruimte terecht? Dit kan verschillende redenen hebben:
Vocht in de kruipruimte door grondwater
Bij een hoge grondwaterstand stijgt het water soms tot boven de fundering van uw huis of kantoor. Het vocht komt dan boven het zand te staan, waardoor de kruipruimte onder water komt te staan. Het grondwaterpeil is niet altijd exact hetzelfde. Het is daarom fijn als de kruipruimte isolatie zich hier op aanpast. Met EPS-korrels is dit mogelijk. De lichte korrels blijven drijven op het water en sluiten het vocht af van de onderkant van de vloer. Zo is de kruipruimte geïsoleerd, ook al staat er vocht in de kruipruimte.
Poreuze fundering
Een poreuze fundering of gevel kan zorgen voor doorsijpelend water. Dit water komt in de kruipruimte terecht en kan slecht worden afgevoerd. De kruipruimte wordt daardoor langzaam, maar zeker steeds vochtiger. De poreuze fundering kan verholpen worden door betonreparatie uit te voeren. Dit is niet altijd noodzakelijk, maar wanneer de fundering erg slecht is, is het om meerdere redenen goed om de fundering te repareren.
Kapotte leiding
Een kapotte waterleiding of riool kan ook zorgen voor een vochtige kruipruimte. Dit hoeft niet altijd een groot lek te zijn, ook een druppelende verbinding zorgt uiteindelijk voor veel vocht in de ruimte. De kapotte leidingen kunt u laten repareren door een loodgieter, maar vaak is de kruipruimte dan al vrij vochtig. Wanneer de kruipruimte dan ook nog slecht geventileerd is, kan het vocht niet weg en krijgt u te maken met de negatieve gevolgen van een vochtige kruipruimte. Het is verstandig om de lekkage te laten verhelpen door de loodgieter, goede ventilatie aan te brengen waar mogelijk en vervolgens over te gaan op kruipruimte isolatie.
Niet verwarmd
Een kruipruimte is vaak niet verwarmd. Het water dat in de kruipruimte staat verdampt daardoor niet en kan daarmee de kruipruimte niet verlaten. Tegelijkertijd maakt het de kans op condensatie juist groter. De warme verdiepingsvloer zorgt ervoor dat het vocht in de kruipruimte gaat isoleren, waardoor het vocht tegen de onderkant van uw vloer aankomt. Deze vloer is van hout of van beton. Beide vloersoorten ondervinden problemen bij teveel vocht en kunnen gaat rotten.
Gebrekkige ventilatie
Bij een goed geventileerde kruipruimte kan het vocht naar buiten getransporteerd worden. Vaak is de kruipruimte echter niet of gebrekkig geventileerd. Dit is vaak onvermijdelijk omdat de kruipruimte zich (voor een groot deel) onder de grond bevindt. Lees meer over de ventilatie van uw kruipruimte.
Meer weten over de oorzaak van een vochtige kruipruimte of een offerte voor kruipruimte isolatie aanvragen?
Vul dan onderstaand formulier in en klik op verzenden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw vragen over kruipruimte isolatie te beantwoorden.